Tudás teszt

Tesztelje le tudását! Nézze meg, mennyire felkészült a témában, hogy aztán magabiztosan tudjon belevágni a hiteligénylésbe!

Minden kérdésnél egy helyes válasz lehetséges.

1. Van-e lehetőség jövedelemigazolás nélkül, ingatlan fedezet biztosítása mellett jelzálog hitelt igényelni? a. Igen, de ennek feltétele bankonként változó lehet.
b. Igen, amennyiben a fedezet (és esetleg a kiegészítő fedezetek) értéke olyan magas, hogy az önmagában, jövedelem vizsgálata nélkül biztosítékot jelent a hitelösszegre.
c. Nem, a Körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló 361/2009. (XII. 30.) Korm. rendeletet értelmében.
2. Melyik állítás hamis a referenciahozamhoz kötött kamatozás kapcsán? a. Referencia kamatláb alapú a jelzáloghitel, ha annak kamata egy, a hitelt nyújtó bank által nem befolyásolható olyan külső kamatlábtól függ, amit a bank előre meghatározott időközönként megnéz, és a szerződésben rögzítettek szerint a hitel kamatát ennek a külső kamatláb változásának megfelelően módosítja.
b. Korlátot jelent az a bizonyos abszolút felső határ (ún. kamatplafon), mely a jegybank által meghatározott, bankok által alkalmazható legmagasabb kamatszint.
c. Referencia kamatlábnak ma az MNB alapkamatát vagy leggyakrabban valamelyik budapesti bankközi kamatlábat (1, 3, 6 vagy 12 havi BUBOR-t) veszik alapul.
3. Melyik állítás hamis a fix kamatozású hitelek kapcsán? a. Minimum 3 éves időközökre előre meg kell határoznia a banknak, hogy milyen kamatot fog alkalmazni, és ezen időszakon belül nem változtathat rajta.
b. A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény értelmében fix kamatozású hitelek esetén az alkalmazott kamatszint a hitelszerződésben szereplő teljes futamidő alatt fix, vagyis a bank által nem változtatható.
c. A választott kamatperióduson belül biztosan állandó a kamat és így a törlesztő részlet is.
4. Az alábbiak közül melyik jellemzők befolyásolják banki értékbecsléskor az ingatlan forgalmi értékét? a. Kizárólag a kereslet-kínálat.
b. A kereslet-kínálat mellett az ingatlan állapota és elhelyezkedése.
c. A kereslet-kínálat, az ingatlan állapota és elhelyezkedése. Emellett olyan egyéb tényezők is befolyásolja a forgalmi értéket, mint pl. országon belüli, vagy akár településen belüli elhelyezkedés, vagy pl. hogy mekkora lélekszámú az adott település.
5. Melyik állítás igaz a referenciahozamhoz kötött kamatozás kapcsán? Annak érdemes referenciahozamhoz kötött kamatozást választania, aki…
a. ...hosszú távon a kamatok növekedésére számít.
b. ...a kamatváltozásokat a piaci változásokhoz szeretné kötni.
c. ...hosszú távon tervezi a hitel visszafizetését.
6. Melyik állítás igaz a fix kamatozás kapcsán? Annak érdemes fix kamatozást választania, aki…
a. ...hosszú távon a kamatok csökkenésére számít.
b. ...a kamatkockázatra nem érzékeny.
c. ...hosszú távon tervezi a hitel visszafizetését és fontosnak tartja a kiszámíthatóságot.
7. Melyik állítás hamis? A referencia kamatláb előnye, hogy…
a. ...ha lefelé mozog a gazdaságban alkalmazott kamatszint, akkor a bank már nem mérlegelheti, hogy ennek kedvező hatását átengedi-e az ügyfélnek, hanem automatikusan, az előre meghatározott kamatperiódusok végén, át kell, hogy engedje.
b. ...megszűnik a bank önkényes kamat megállapítási lehetősége, hiszen rögzítik a hitelszerződésben a referencia kamatot, az attól való eltérést (kamat marzs), valamint azt, hogy milyen gyakran követi le a bank ezt a tőle független kamatlábat (1,3,6,12 hónapos kamatperiódusok a leggyakoribbak).
c. ...nincsen abszolút felső határ (ún. kamatsapka), ennek során a bank a kedvező piaci hatások következményeként köteles a legkedvezőbb kamatokat nyújtani a hitelfelvevőknek.
8. Melyik állítás hamis? Fix kamatozású hitelek esetén a kamatok rögzíthetőek akár…
a. ...10 évre is.
b. ...20 évre is.
c. ...ma már nincsen olyan hitel a bankok kínálatában, amelynél a kamatváltozás kockázata teljes mértékben kizárható lenne.
9. Mit jelent a banki jövedelemvizsgálat? a. Az adós jövedelemvizsgálatát jelenti, a bank által kért dokumentumok benyújtásán keresztül.
b. Az adós fizetőképességének vizsgálatát jelenti, mely a háztartás bevételeinek, és kiadásainak, valamint fogyasztási szokásainak elemzésével készül.
c. Az adós hitelezhetőségének vizsgálata, ahol a nettó jövedelmet vizsgálják az igényelt hitel törlesztő részletének arányában.
10. Ki a telekkönyvön kívüli tulajdonos? a. Az a személy, aki – jelenleg nem szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, de – jogszabálynál vagy szerződésnél fogva tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését kérheti.
b. Az a személy, aki jelenleg csak a telek tulajdonosa, de jogszabálynál vagy szerződésnél fogva tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését kérheti az ingatlanra vonatkozóan is.
c. Az a személy, aki – jelenleg nem szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, de – jogszabálynál vagy szerződésnél fogva tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését kérheti a telekre vonatkozóan.

Helyes válaszok száma: 10 /

Amennyiben a teszt eredménye alapján úgy érzi, nem merne nekivágni egyedül a hitelajánlatok útvesztőjének, mi segítünk eligazodni abban.

Nálunk bátran kérdezhet, és kérdéseire szaktudásunk és tapasztalatunknak köszönhetően alapos, részletes, és érthető magyarázatot kap. Segítünk, hogy átláthatóak legyenek a hitel ajánlatok, így amikor Önnek hosszútávra szóló döntést kell hoznia, magabiztos tudással tehesse azt.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt