Építési hitel

Mi az az építési hitel?

Tekintve, hogy „építési hitel” alatt nem minden bank érti ugyanazt, ezért elsőként is határozzuk meg, hogy mi mit találtunk a leginkább elterjedtebb meghatározásnak?

Tehát ez alapján építési hitelnek az olyan lakáshitelt nevezzük, aminek célja az önerő kiegészítésével eljuttatni Önt, mint építtetőt a ház vagy új lakás jogerős használatbavételi engedélyéig, tehát az ingatlan befejezéséig. Ide tartozik a klasszikus házépítésen felül az olyan emelet-, padlás-, vagy tetőtér beépítés is, aminek révén önálló, külön bejáratú, önállóan is forgalomképes új lakás jön létre.

Az általános gyakorlat szerint az építési hitel fedezete maga az épülő ingatlan. Egyes bankok építési hitel alatt olyan építési célú hitelt értenek azonban, amelynek nem lehet fedezete az épülő ingatlan, csak egy másik, már kész és megfelelő értékű ingatlan! Mi az ilyen építési hitelt nem is tekintjük klasszikus építési hitelnek, hiszen kevés az olyan építtető, aki az épülő mellett már rendelkezik egy megfelelő értékű másik ingatlannal is, amire jelzálogot lehet terhelni, arra az időre, amíg az építkezéssel nem végez.

Az építési hitel a lakáshitelek egyik legbonyolultabb fajtája. Az építési hitel előkészítése és összeállítása komoly szakmai feladat, mely egyben a legtöbb dokumentációt igényli. Számos olyan pontja lehet egy építkezés finanszírozásának, amit nem lehet 100%-ban előre látni, viszont fel kell készülni mindenféle eshetőségre, hogy az építkezés tovább tudjon haladni. Az építési hitelek sajátos jellemzői miatt a különböző építési hitel konstrukciók részletes összehasonlításakor a hiteltanácsadásnak itt van szinte a legnagyobb szerepe. Nagyon fontos előre és pontosan látni az adott bank építési hitellel kapcsolatos feltétel rendszerét, hogy a beruházás ütemezése, a kivitelezés az előre pontosan kalkulált finanszírozásnak köszönhetően kiszámítható legyen.

Miben tudunk Önnek segíteni egy építési hitel megszerzésekor?

Piaci sajátossága az építési hitelnek, hogy csupán a bankok egy része nyújt ilyen típusú lakáshitelt, egy jelentős része egyáltalán nem. Érdekes megfigyelésünk az is, hogy még azon bankok minden fiókja sem áll a helyzet magaslatán építési hitel esetén, ahol egyébként ilyen célra nyújt a bank hitelt. Például több belvárosi bankfiókból is kaptunk már olyan jelzést, hogy náluk ez a lakáshitel típus nem túl gyakori, ezért nincs is igazán gyakorlatuk benne. Mi ezt már tudjuk, ezért csak olyan bankokba és olyan fiókokba viszünk építési hitelt, ahol kellőképpen ismerik és nem az Ön hitelfelvétele során szeretnék kipróbálni, hogy ez miként is működik.

Az elmúlt években szinte minden bank építési hitel konstrukcióit volt már szerencsénk kipróbálni, ezért a legtöbb előre látható potenciális buktatótól meg fogjuk tudni Önt kímélni. Nagy eredménynek tartjuk, hogy minden eddigi, általunk gondozott építési hitel kérelmünk sikeres volt olyan értelemben, hogy mind végigment, s így sehol sem kellett félbeszakítani az építkezést a finanszírozás leállása miatt.

Az Okoshitel tehát építési hitelekkel is foglalkozik, melynek során segítünk egyrészt az Ön igényeinek megfelelően összeállítani az elérhető piaci ajánlatokat, majd azok részletes ismertetését, a tanácsadást követően, a dokumentáció összeállításán keresztül a teljes banki ügyintézést is vállaljuk. Amennyiben a piaci hitelhez támogatás is kapcsolódik, annak igénylésében, és lebonyolításában is számíthat ránk.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt