NE vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 10 legfontosabb
ingyenes tanácsunkat nem olvasta el!

Íme a 10 legfontosabb tippünk az elmúlt 6 év több száz sikeresen megvalósított ügyletéből leszűrve:

1. Tényleg kell?

Először is azt érdemes átgondolnia és amennyire lehet számszerűsítenie, hogy tényleg érdemes-e hitelt felvennie? Meggyőződésünk, hogy a hitel nem ördögtől való és még akár nyerni is lehet rajta, de előtte mindenképpen mérlegelni és számolni kell. Mivel ez a téma is elég nagy, egy külön fejezetet szentelünk neki az ingyenes felkészítő tanfolyam első epizódjában.

2. Tartalék, tartalék, tartalék!

Ha eldöntötte, hogy hitelt vesz fel, akkor a következő nagyon fontos téma a tartalékolás illetve tartalékképzés. Már a felvételnél is lényeges lehet, ha nincsen kicentizve az önereje vagy a jövedelmi oldala, mert ha ki van, lehet, hogy meg sem kapja, amit szeretne. Utána pedig azért fontos, mert sokszor évtizedekre is szólhat egy hitel futamideje, ami alatt nagyon sok minden történhet, ezért a minél több annál jobb elvet érdemes követnie a tartalékolásban. Ez is hosszabb téma annál, mintsem hogy itt bele tudnánk menni a részletekbe, erről is külön talál egy írást az ingyenes felkészítő tanfolyamunkon.

3. Amit lát, az csak a jéghegy csúcsa!

Akármennyi időt is szán hitelfelvétel előtt az információgyűjtésre, legyen tudatában annak, hogy ami nyilvános, nem a teljes képet mutatja, hanem annak csak egy részét. Bankonként változó, hogy ki mennyire enged betekintést a folyamataiba és szabályaiba, de abban biztos lehet, hogy a banki hitelezési szabályzatok érzékenyebb részei mindig rejtve maradnak a nyilvánosság (és a versenytársak) elől! Pedig sokszor pont ezekben van a lényeg elásva.

4. Sosem egy tényező, hanem mindig az összkép alapján döntsön!

Ne essen abba a hibába, mint a legtöbb hitelfelvevő Magyarországon. Az induló törlesztő részlet, a kezdeti költségek, a THM, a kamat, a finanszírozási hányad vagy az adható hitelösszeg mind-mind nagyon fontos, de egyik sem mond semmit pl. a kamatkockázatról. Mindig az összkép és az Önnek fontos szempontok alapján rangsoroljon és válasszon!

5. A kockázat legalább olyan fontos, mint a költség!

Ne elégedjen meg a költségek minél teljesebb körű számbavételével, legyen ugyanilyen alapos a kockázatok feltérképezésénél is. Aki pár éve rosszkor szállt be egy devizahitelbe és pechjére a bankja nem röstellte még a kamatait is emelgetni, az könnyen lehet, hogy többet fog kifizetni árfolyamveszteségként és kamatkülönbözetként, mint amennyi kamatköltséggel az induláskor számolhatott. S ne legyen könnyelmű ma sem, mert ugyan árfolyamkockázattól már nem kell tartania, de a legtöbb terméknél nincsen felső határa a kamat mértékének, tehát szélsőséges esetben még egy forinthitel is rendkívüli mértékben megdrágulhat.

6. Nézzen szembe tudatosan a kockázatokkal és kezelje is őket!

A veszélyektől nem félni kell, hanem tudatosan szembenézni velük és felkészülni rájuk. Kössön lakásbiztosítást arra, ha komoly kár keletkezne a fedezeti ingatlanban. Kössön biztosítást arra, hogy elveszti a munkaképességét, egészségét, esetleg az életét. Ha ezekre már nem telik, akkor az egy újabb ok arra, hogy átgondolja: tényleg kell-e Önnek a remélt hitelösszeg?

7. Ne a hitellel akarja megoldani az életében felmerült gondokat!

Sokan fordultak már hozzánk azzal, hogy válnak és kifizetnék a volt házastársuk, esetleg csődbe ment a cégük és új vállalkozásba kezdenének a házukra felvett hitelből. Bizonyos esetekben az ilyen célú hitelfelvételeknek is lehet helye, de alapvetően törekedjen inkább arra, hogy a hitelt ne ilyesmikre használja, mert ezeknél már a hozzájutás ill. utána a hitel hosszabb távú fizethetősége is jócskán nehezebb, mint pl. egy olyan normál esetben, amikor egy pár vesz fel ésszerű kereteken belül azért hitelt, hogy legyen egy közös otthona.

8. Csigavér!

Ma már senki után sem szórják a hiteleket, helyenként kifejezetten nehéz sikeresen végigvinni egy igénylést. Aki hitelképes, az ma is kap, előbb vagy utóbb, de legyen türelemmel a felvétel során és ne keressen mindenben hétköznapi fejjel logikát, mert annak a banki logika sokszor homlokegyenest ellentmond.

9. Készüljön fel lelkileg is a hitelére!

A fentiek mellett készüljön fel arra is, hogy a hitelét évekig, ha nem évtizedekig napra pontosan fizetnie kell majd. Amíg fut a szekér, addig ezzel nem is lesz gond, de legyen forgatókönyve arra is, ha rosszra fordulnak a dolgai (l. fent a tartalékképzésnél). Annál ugyanis kevés nyomasztóbb dolog van az életben, mikor ugyan szabad, de amit megkeres, azt azonnal oda kell adnia a hitelezőjének és a maradékból kell megélnie. Extrém esetben ez nem sokban különbözik az önként vállalt adósrabszolgaságtól! Ezért is legyen mindig terve arra is, hogy ha minden kötél szakad, ki tudjon lépni a hiteléből pl. a fedezet értékesítésével.

10. Gondozza a hitelét rendszeresen!

Ami jó volt induláskor, nem biztos, hogy az marad évekig. Mivel a háztartása egyik legnagyobb kiadása a törlesztő részlete lesz, vegye ezt komolyan és nézzen szét a piacon! Akármilyen válságot élünk is, napi tapasztalatunk szerint minden évben akadt mindig néhány olyan bank, amelyik kicsit éhesebb volt a többinél és szívesen vett át mástól jól fizető ügyfeleket -kedvezőbb kondíciókat ajánlva, amivel ők is igencsak jól járhattak. Érdemes szétnézni a piacon, mert elképzelhető, hogy talán nem is találkozik az adott ajánlattal reklámokban, hirdetésekben, mégis akad olyan banki termék, mellyel lecserélve jelenlegi hitelét, jobb konstrukcióhoz juthat. Legyen felkészült, gondozza hitelét, kérje szakember segítségét, és az aktuális ajánlatok áttekintése után éljen a lehetőséggel, ha jobb feltételekkel cserélheti le hitelét, mert sok esetben ezzel jelentős összeget megspórolhat kiadásaiban!

Amennyiben részletesebben is olvasna a hiteligénylés során elkerülendő csapdákról, banki trükkökről, a hiteltermékek átláthatóságáról/ vagy éppen átláthatatlanságáról, a tanácsadó, ügyintéző és a bankfiók helyes megválasztásáról, a hitelek mellé kapott "ajándékokról" és egyéb olyan hasznos információról, mely sokak előtt talán még a hitelszerződés megkötése után is rejtély marad, kattintson az alábbi linkre, és máris olvashatja részletes ingyenes mini tanulmányunkat!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt